Gelopen met Wendeline op zaterdag 25 augustus 2012 (route)
Na een goede nacht en lekker ontbijt gaan we welgemoed op stap. Om negen uur lopen we al langs de stadswal van Alkmaar en via een industrieterrein de stad uit.
Het is zeer bewolkt. We zetten de Noordermolen, die op de voorkant van de Trekvogelgids staat, op de foto. Met het pontje van Akersloot gaan we het Noordhollands Kanaal over. En dan lopen we in de Schermer langs boerderijen 'Zorg en Hoop' en 'De Uithoek'. Werkelijk om de 300 meter doen we de regenjassen aan en uit, aan en uit.
|
Noordermolen vlakbij Akersloot |
De polderwegen zijn kaarsrecht. Op de Oudelandsdijk zet de boer net het hek open, zodat de koeien de wei in kunnen. Sommige koeien zijn daar erg blij mee!
|
Bloemendalerweg |
Dit gebied is het land van Leeghwater, geboren De Rijp en bekend van zijn innovaties in het droogleggen van polders. Er hebben hier vroeger nog veel meer molens gestaan. We wandelen verder langs het mooie gebouw van het
Julianagemaal en nemen even later een stop bij een picknicktafel. Veel ganzen in de wei.
|
Julianagemaal bij Driehuizen |
Wat een knus dorp is Driehuizen. De beschrijving in het boekje is lachwekkend, doch treffend:
Een dorp als Driehuizen zien we graag. Te midden van weilanden een rijtje huizen, dat meekromt met de vaart. Arbeidershuisjes op een dansende rooilijn, een paar stolpboerderijen, kerke, cafeetje. Meer is het niet, maar het is genoeg. Het is nu net even heel mooi weer, dus we gaan niet binnen zitten in café de Vriendschap. Ondanks de mooie spreuk die we op de kamer van ons overnachtingsadres lazen:
Met een vriend aan je zij is geen weg te lang (Japans spreekwoord). We zitten op een bankje buiten en worden belaagd door poesjes.
|
Driehuizen |
Gelukkig is het niet heel ver meer wandelen, want de voeten zijn moe. En er barst een bui los. Bij Graft aangekomen (via het schilderachtige Noordeinde) is het al weer droog. We nemen een kijkje bij het
prachtige raadhuis in Graft, in renaissancestijl. Boven is de tafel in de raadskamer van 1613 (!!) nog authentiek. De vrijwilligster van dit museumpje is erg blij met onze komst. We zijn de eerste gasten van de dag, en waarschijnlijk ook de laatste..
|
Raadzaal in Graft |
Graft en De Rijp zijn na een enorme armoede - de inwoners in de veendorpen altijd vechtend tegen het water- tot bloeiende welvaart gekomen in de zestiende en zeventiende eeuw. Dankzij handel, visserij, touwslagerij, haringvangst en walvisvaart, werd het een rijke gemeente. Met een grote Nederlands Hervormde Kerk, en grote groep doopsgezinden. Kortom: we leren veel in museum Het Behouden Huis in De Rijp, dat we ook nog aandoen.
|
De Rijp |
We eindigen deze dag met een ritje met de buurtbus. De chauffeur vertelt honderduit over de Beemster. Het stratenplan zou vollediig samenvallen op een plattegrond van Manhattan. Morgen wordt gevierd dat de Beemster dit jaar vierhonderd jaar bestaat. Er komt een groot feest met praalwagens. Er is inderdaad veel versiering te zien. Jammer dat de weersvoorspellingen voor morgen heel slecht zijn. Maar hopelijk hebben ze geluk en valt het net zo mee als vandaag voor ons. In Purmerend nemen we de trein en genieten na van deze afwisselende tweedaagse met strand, duinen, stad en polder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten